Da li ste i vi žrtva prevare u Bingo marketima? “Šta me briga, nisam ih ja ni lijepila!”

Na adresu našeg portala pristigla je poruka razočaranog, a kasnije i šokiranog Tuzlaka koji je svjedočio prevari, a kasnije i sam pokušao biti prevaren od strane kasirke u jednom od mnogih Bingo marketa u Tuzli. Na zahtjev gospodina identitet istog nećemo objavljivati, a smatramo da za objavljivanjem i nema potrebe, jer je gospodin samo jedan u nizu od onih kojeg su pokušali prevariti ili u najgorem slučaju bili prevareni.

Poruku gospodina prenosimo u cijelosti…

“Otišao sam u Bingo market u tuzlanskom naselju Irac s namjerom da se podmirim, preciznije kupim od namirnica ono što će biti dovoljno mojoj porodici da preko vikenda ne odlazimo u kupovinu. I tako, kupim ono što mi je supruga rekla. Na kasi #2 radio je mlađi muškarac. Račun je iznosio 20KM i muškarcu dajem 50KM i naravno, vraća mi 30KM (novčanice od 20 i 10KM). Odlazim kući i naravno, supruga me pita za kafu i belaj. Vraćaj se ponovo u Bingo.

Ovaj put uzimam samo kafu i sada odlazim na kasu #1 na kojoj je radila žena, kojoj je za razliku od muškarca sa kase #2, to i primarna ‘uloga’. Ispred mene je bila jedna starija gospođa koja nije imala više od pet artikala, da bi otkucavanjem zadnjeg artikla (LED sijalice) gospođa upitala:

“Oprostite, a koliko košta ova sijalica?”

“4 KM” – odgovara kasirka. (Ne mogu se sjetiti feninga, ali znam da je kasirka spominjala broj 4)

“Ali piše da je cijena 2 KM” – uzvratila je gospođa. (Opet, ne mogu se sjetiti feninga, ali gospođa je spominjala broj 2)

“U sistemu pokazuje 4 KM” – kasirka ponovo odgovori, ‘bacajući’ pogled na monitor.

U tom momentu gospođa uzima kutiju od LED sijalice, okreće je i kasirki pokazuje cijenu koja je zalijepljenja na dnu kutije i cijena pokazuje 2KM.

Onda je uslijedilo izvinjenje od strane kasirke, ali ne i djelovanje da uđe u srž problema. Gospođa je naravno uzela artikal jer joj je bio potreban i smireno napustila market.

Ja dolazim na red i govorim: “Trebate provjeriti da i na ostalim LED sijalicama nije ista cijena, odnosno druga u sistemu. Može se neko opet zaletiti”. U tom kasirka hladno odgovara: “Jašta ću, nisam ih ja ni lijepila”.

Bilo je suvišno bila šta drugo da kažem.

Cijena kafe je 4,90KM i pružam joj 10KM. Nakon par sekundi analiziranja novčanice govori mi:

“Ova novčanica je malo poderana”

“Dobro, i?” – odgovaram.

“Šefice, novčanica je poderana, šta da radim” – upitala je šeficu koja se našla u blizini i ne okrečeći glavu odgovara:

“Ti znaš pravila”

Kasirka ponovlja njene riječi, a meni je već pritisak skočio.

“Gospođo, ovih deset maraka ste mi vi dali kao kusur prije 15tak minuta” – govorim.

“Ja vam vratila?” – upita ona mene.

“Ne, niste vi. Vaš kolega sa druge kase” – odgovaram.

“Pa vidite da nisam ja” – nastavlja kasirka biti aroganta.

“Gospođo! – već gubim kontrolu, “Prema kojim ‘pravilima’, kako vaša šefica reče, vi ne možete primati poderane novčanice, ali iste možete kupcima kao kusur vraćati?”

U tom je kasirka ustala sa mjesta i pozvala muškarca sa kase #2 i pita:

“Da li si ti ovom gospodinu vratio ovih 10 KM?”

“Kada? Kome? Ne znam!” – bio je njegov odgovor, te kada me vidio i vjerovatno prepoznao, dodado je: “Pa, možda i jesam”.

Dalje priče bilo nije. Kasirka mi je vratila kusur i napustio sam market.

Narode, dobro oči otvorite kada kupujete u Bingo marketima ili u bilo kojem drugom marketu. Jedna cijena stoji na artiklu, druga u sistemu. Malo ko od nas vodi o tome računa, bar kada ima više artikala. Ne dajte se prevariti. Ako treba, na mobitelu imate digitron, koristite ga!

Što se novčanica tiče. Tokom dana poderane novčanice kruže, i malo koja se zadrži u kasi. Kada se približava kraj smjene, onda vode računa, jer će im ista ostati u pazaru, a takve ne smiju odnijeti na prebrojavanje”.

(Freshpres)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *