Zašto NE saznati spol djeteta prije rođenja?

Spol djeteta je samo dodatna informacija koja predodžbu budućih roditelja o djetetu čini konkretnijom. Ova mogućnost saznavanja spola u trudnoći popularizirala se krajem 70-tih i tada su se već pojavile kritike na tu mogućnost.

Zašto možda nije dobro znati spol unaprijed?

Gubimo osjećaj leptirića u trbuhu

Što više informacija o djetetu znate, to je prostor za vaše maštanje o djetetu manji. Te pretpostavke o budućem, sada još uvijek nepoznatom, djetetu su važne za izgradnju odnosa s djetetom. Jednako je kao i kod odraslih koji se zaljube. U prvo vrijeme poznanstva nisu realne činjenice one koje nas povezuju. Ljubavnike povezuju prije svega snovi i ideje o kojima maštaju te slike o savršenosti druge osobe.

Moguće prerano razočarenje

Naša potreba da stvari kontroliramo pa čak i kad je trudnoća u pitanju tjera nas da tu informaciju što prije saznamo. Možda imamo neku preferenciju spola koji želimo i želimo to što prije saznati. No, otkrivanjem istine mogli bismo doživjeti razočaranje zbog “neželjenog” spola. Ako se to dogodi, iskoristite vrijeme da do porođaja razbistrite svoje misli.

Klišei već u trbuhu

Znate li da nosite djevojčicu, već ćete bebi u trbuhu upućivati klišejske poruke, mijenjati ton svog glasa te možda prema tome i procjenjivati je li s bebom sve u redu. Za curice ćete možda misliti da je dobro da su mirne, a za dječake da je dobro da su živahni, što vas može usmjeriti prema krivom zaključku u trenucima kad bi to možda moglo biti važno.

Spol djeteta se može iznenada promijeniti

Zasigurno ste imali priliku čuti priču kako je par mislio da nosi dječaka, a rodila se djevojčica. I u toj situaciji su moguće razne reakcije od razočarenja pa do velikog iznenađenja i šoka. Kako ćete reagirati, ovisi o paru, karakterima i mnogim drugim utjecajima. Reakcija može ovisiti i o trudu koji ste već možda uložili u uređenje sobice u plavo, sakupljanje robice, odabiru imena… izmaštali mnogo toga za vašeg malog junaka.

(Moja beba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *